VOĽNE PUSTENÉ PSY ZA SEBOU OPÄŤ ZANECHALI OBETE

Presne rok po tom, čo sme avizovali prípady roztrhanej zveri na Devínskej Kobyle, voľne pustenými psami, sa situácia v našich lesoch opakuje. Tentokrát nejde len o jedno miesto na Slovensku, ale v krátkej dobe o niekoľko prešľapov zo strany majiteľov psov, kde zver trpela, až kým neuhynula v bolestiach. Aj preto apelujeme na majiteľov domácich miláčikov, aby dodržiavali zákony a psy mimo chovný priestor nepúšťali na voľno.

Vychádzka so psom mimo chovný priestor, prináša pre majiteľov psov aj povinnosti. Je potrebné dodržiavať všetky príslušné zákonné ustanovenia, ale aj všeobecne záväzné nariadenia príslušnej obce, ktoré upravujú voľný pohyb psa. Neznamená to, že pokiaľ v obci psa z vôdzky nepustím, za obcou už môžem, nech sa “vybehá”. Je nutné akceptovať fakt, že pes je šelma a preto je nevyhnutné dodržiavať legislatívu a správať sa, ako majiteľ, zodpovedne.

Štyri prípady v krátkom čase
Prvý   
V okrese Pezinok v poľovnom revíri v Malých Karpatoch sa začiatkom mesiaca február podarilo miestnemu poľovníkovi natočiť psa plemena Beauceron, ktorý strhol muflóna. Pes na poľovníkov krik zareagoval tým, že muflóna pustil. Zranený muflón odbehol na troch nohách. Následne pes otočil svoju pozornosť na poľovníka a jeho dvoch poľovných psov, ktorých mal poľovník pri sebe. Dotyčný musel rýchlo zareagovať, aby nedošlo ku stretu psov s Beauceron. Našťastie sa mu psov podarilo zavrieť do auta. Zbraň nepoužil, hoci pes nebol označený a jasne útočil na zver. 

marian_n.jpg

Druhý
Ďalší prípad sa stal v revíri, ktorý obhospodaruje Poľovnícka spoločnosť Lúčky. Tu majiteľka nevedela odvolať svojho psa, keď začal naháňať srnu, kde ju strhol a po posúdení devastačných poranení musela byť utratená. O život prišla nie len srna, ale aj nenarodené mláďa, keďže srna bola gravidná. Majiteľka po incidente psa odvolala a z miesta činu ušla bez prejavenia akejkoľvek ľútosti, ospravedlnenia alebo priznania viny!

ps_lucky.jpg
ps_lucky1.jpg
ps_lucky2.jpg

Tretí
V pondelok 27. februára sa na súkromnom profile objavila fotografia strhnutej jelenice taktiež voľne pusteným neoznačeným psom rasy Československý vlčiak. Stalo sa to v obci Hrboltová v okrese Ružomberok. Poľovníci tu taktiež apelujú na dodržiavanie zákonov majiteľmi psov.

hrboltova_marian_p.jpg

Štvrtý
Najohavnejší útok psov sa stal len včera v okrese Myjava, kedy privolaný poľovnícky hospodár podľa stôp zistil, že srnec bol hlavou zakliesnený v plote, kde ho pravdepodobne zahnali psy a odkiaľ nemohol ujsť. Psy ho tam doslova stiahli z kože za živa. Keďže prípad sa stal v intraviláne obce, nemohla byť použitá strelná zbraň, aby poľovníci okamžite ukončili trápenie tomuto srncovi, čo vysvetľujú aj na sociálnej sieti. Občania aj poľovníci mali z danej skutočnosti veľmi negatívny zážitok. Napriek tomu, len pár dní predtým Poľovnícke združenie Jablonka, kde sa prípad stal, upozorňovali verejnosť na voľný pohyb psov a štvanie zveri v revíri a rovnako žiadali majiteľov o nápravu a zabezpečenie ich voľného pohybu.

jablonka_23.jpeg
jablonka_23_1.jpeg
jablonka_23_2.jpeg
pz_jablonka.jpg

Ani v jednom prípade poľovníci nepoužili zbraň, hoci zo zákona mali túto možnosť a to najmä z dôvodu, aby zbytočne nespôsobili morálnu aj majetkovú škodu zastrelením psa. Práve toto sú príklady, prečo poľovníci zo zákona disponujú verejnosťou kritizovaným oprávnením zastreliť v revíri neoznačeného psa. V týchto konkrétnych prípadoch sa môže verejnosť presvedčiť o tom, že poľovníci neustále neupozorňujú ľudí zbytočne, ale s cieľom predísť týmto skutočnostiam. Keď poľovník zastrelí psa, je vrah a je pranierovaný v médiách a verejnosťou bez toho, že by pátrali po dôvodoch takéhoto konania. Keď majitelia umožnia svojim psom takýmto drastickým spôsobom pripraviť o život zviera, už vrahmi nie sú ?

Veríme, že ani jeden majiteľ nechce byť svedkom takýchto traumatizujúcich zážitkov, ktoré končia smrťou alebo ťažkými poraneniami zvieraťa. Znovu preto apelujeme na verejnosť, aby v prírode nepúšťali psov na voľno. Končí obdobie núdze a nedostatku, keď zver sa častejšie zdržuje v blízkosti obydlí, kde má väčší kľud a často aj vyšší pocit istoty a bezpečnosti pred predátormi, ktorých stavy sa neustále zvyšujú. V tomto období je prevažná väčšina zveri samičieho pohlavia gravidná, s čím súvisí niekedy aj znížená pohyblivosť a stávajú sa väčším lákadlom nielen pre predátorov, ale ja pre psov. Blíži sa čas hniezdenia a rodenia mláďat, prosíme majiteľov psov, aby rešpektovali prírodu a prejavovali zveri úctu aspoň tým spôsobom, že nebudú na voľno venčiť svojich psov ak ich nemajú plne pod kontrolou, prípadne ak ich venčia, aby to vykonávali najmä na miestach na to určených